KONYA GIDA SEKTÖRÜ BLOGU

Food Eurasia 11. Konya Gıda, İçecek, Gıda Teknolojileri, Ambalaj ve Market Ekipmanları Fuarı, Konya Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiriyor. Fuar temel gıda ve içecek üreticilerini, şekerleme-kuruyemiş, et, tavuk, süt ve süt ürünleri üreticilerini ayrıca mağaza ve market ekipmanları üreticilerini bir araya getiriyor. Fuar süresince sektördeki en son ürünleri ve yenilikleri öğrenme, yeni iş bağlantıları kurma ve sektörün önde gelen firmaları ile mevcut bağlantılarınızı güçlendirme fırsatı sunuyor.

Food Eurasia 2024 Bilgileri

Tarih: 20-23 Kasım 2024
Konum: Konya - Türkiye
Yer: Tüyap Konya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi

NEDEN KONYA?
Konya, sahip olduğu coğrafi ve jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye’de gıda sektöründe adeta bir merkezdir. Toplam 4.081.351 hektar olan Konya arazisinin neredeyse yarısını tarım arazileri oluşturuyor. Türkiye’de; toplam tarım alanlarının % 8’i ile tarla bitkisi üretim alanlarının % 7,6’sının, biçerdöverlerin % 10’u ile traktörlerin % 5’inin Konya’da bulunması Konya’yı sektörde öne çıkarıyor.  Konya’da, iklim ve toprak yapısı; meyvecilik, tarla ziraatı, organik tarım ve diğer tarım alt sektörlerindeki yetiştiriciliğe uygun. Kurumlar arası uyum avantajına da sahip olan Konya’nın çeşitli bölgelere ulaşım ağının bulunması lojistik açısından ticareti kolaylaştıran bir etmen olarak görülüyor.

Konya Gıda Sektörü
Konya’da gıda sektörü, tarımdan sağladığı bitkisel ve hayvansal kökenli hammaddelere uyguladığı bir veya daha fazla işlemle, raf ömrü uzayan ve tüketime hazır ürünlere dönüşen bir imalat sanayi kolu olmayı başardı ve giderek büyüdü. Diğer sektörlerden farklı olarak ilin tümünde homojen dağılım gösteren Konya gıda sektöründe son yıllarda büyük gelişmeler yaşandı. Özellikle; un, şeker-şekerleme, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri, makarna, irmik ve yem gibi alt sektörler giderek gelişti. Konya’nın bugün hemen hemen bütün ilçelerinde gıda sektörüne ait bir üretim tesisi bulunuyor.

Gıda Sektöründe Lider Şehir
Konya, un imalat sektöründe Türkiye’nin önde gelen illerinden biridir. Un imalat sanayi, Konya’nın imalat sanayisinde ve gıda imalat sanayisinde önemli bir yere sahiptir. Konya’daki un imalatçıları Konya’daki gıda imalatı sanayisinin yüzde 12’sini oluştururken gıda imalat sanayisindeki istihdamın yüzde 15’ini oluşturmaktadır.
Konya, Türkiye’de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır.  
Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır.

Türkiye’nin şekerli ürün dış ticaretine bakıldığında da Konya’nın ilk beş şehirden birisi olduğu görülmektedir. Şekerli ürünlerin ihracatına bakıldığında %50’lik payı ile İstanbul’un ilk sırada olduğu görülmektedir. İstanbul’un ardından Gaziantep %16’lık payı ile ikinci, Konya %8’lik payı ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Türkiye’de yumurta üretiminin yaklaşık %20’si Konya’dan sağlanmaktadır. Türkiye’de mevcut yaklaşık 60 milyon adet yumurta tavuğunun, 10,5 milyonu Konya’da bulunmaktadır. Buna göre; %17,5’lik bir oranla en çok yumurta üreten il konumundayız. Konya ihracat konusunda da Türkiye genelinde en çok ihracat yapan ildir.